Vall de Núria

Estació de muntanya per a tot l'any. Esquí, senderisme i activitats amb la Natura

EL CICLE DE LA VIDA

Deixa un comentari

És ben bé que Núria et permet observar el dia a dia del cicle de la vida. No en som prou conscients del moviment que hi ha el voltant del Santuari: morts d´animals, allaus, esllavissades, aus migratòries, etc … només és qüestió d´ obrir bé els ulls.
Està clar que no és pas fácil de veure l´Àliga daurada devorant un isard o dos muflons encabritats lluitant banya contra banya per el dret de muntar un ramat de famelles i així aconseguir la perpetuació de l´espècie.
La veritat és que cal molta atenció, observació i una mica de sort: estar al lloc adequat en el moment adequat. Amb el pas del temps podem aconseguir dominar una mica aquestes variables i que el factor sort sigui menys decisiu, és qüestió d´ acostumar la vista a vuere el que es vol veure.
  De vegades podem veure algun isard desde el mateix trajecte del cremallera, o podem obsevar com de cop i volta comença a aparèixer un voltor rera un altra formant un autèntic batalló, espectacle garantit!, senyal inequívoca de que en algun racó hi ha algun bitxo mort .

Com avui : un isard d´uns 6-7 anys famella mort damunt del parc lúdic, probablement caigut desde adalt de Roc Malé dijous o divendres, arrel de les fortes ventades que vam tenir; com sempre els corbs, grans exploradors de la vall, han localitzat el cos de l´animal en una de les seves anades i vingudes per tot arreu, Tal com diu el refrany: “Cria cuervos que te sacaran los ojos” donçs aquí ho podeu veure:

La natura és llesta i crea relacions entre les diferents espècies, el corb és capaç de trobar els cossos gràcies a les seves rondes exploradores però només és capaç de menjar-se les parts més toves com ulls , esfínters, mames…no és capaç de desgarrar el bitxo per menjar-ne l´interior. El voltor que sobrevola a gran alçada les valls fent les seves patrulles, divisa les ales lluentes del corb brillant damunt del cos i es precipita cap al terra obrint el cos per alimentar-se ell i els seus sequaços seguint un estricte ordre de classes socials.
En acabat el corb aprofitarà les restes que hi hagi i la guineu segur que intentarà arrosegar-ne un troç per amagar-lo durant la nit a un dels seus amagatalls-reserva, i quan només quedin els ossos pelats veurem apareixer el majestuós trencalós per aprofitar el que ja ningú vol.

by : Guies Muntanya Vall de Núria
                                                        fotos by : Guies i Pau Alcañiz.
Advertisements

Autor: infovalldenuria

L'estació de muntanya Vall de Núria, d'una riquesa natural i paisatgística única, està situada dins del Pirineu Oriental, en el terme municipal de Queralbs. Dominant un dels punts més elevats de la Vall de Ribes, està envoltada per cims de gairebé 3.000 metres i d'on neixen multitud de fonts i torrents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s