Vall de Núria

Estació de muntanya per a tot l'any. Esquí, senderisme i activitats amb la Natura

Excursions al voltant de Núria

Deixa un comentari

Molts veniu a la Vall de Núria ha gaudir del paisatge,  l’entorn, la tranquil·litat, les activitats; altres us agrada caminar i feu petites o llargues excursions als cims més clàssics o les passejades  de l’entorn del Santuari. Hi ha altres excursions, diferents, per llocs menys coneguts , pròpies dels qui ja s’ ho han recorregut tot , sigui per plaer o per feina. Avui us en presentaré una, té l’ avantatge de veure racons i punts de vista diferents dels normals, a veure si us agrada:

Mapa extret de http://www.icc.cat
Forat de l’Embut

 

L’ excursió s’inicia per el camí clàssic de pujada al Pugimal, la vall de l’Embut, la qual reb el nom degut a un fenomen geològic : la major part de les Vall de Núria està formada per un material de pissarra que és l’ esquist, en alguns lloc concrets  hi ha aflorament d’altres roques com  el marbre; aquest juntament amb la seva capacitat de disoldres amb l’aigua produeix el karst:  un fenomen geoquímic que dona lloc  a les coves, estalactites i altres formacions. En el cas  de Núria el torrent de l’ Embut és engolit per la terra per uns 500 metres pel damunt del Forat i torna a sortir després del forat, de tal manera que es pot passar per la llera seca del riu. En el punt del Forat fa un petit engorjat (en forma d’embut) i realment hi ha un forat (pou) d’ uns 30 mts de profunditat on  es sent passar l’aigua per sota veure foto superior i  vídeo.
Marbre  vetejat només en aquest punt
Arribant al pla del collet de l’ortigar
Petita cova a prop del coll de l’ortigar
Després del forat enfilem amunt tot passant pel Coll de l’Ortigar per un corriol d’ isards que ens deixarà al punt més elevat de la sortida (2350 mts.)i on tindrem les millors vistes de la Vall. Aquest corriol ens portarà fins a la Coma de Gombrèn, tot passant per la Coma del es Perdius , són camins que fan servir els isards i d’altres herbívors per traslladar-se d’ una zona de pastura a una altra , sempre busquen el pas més lògic i són una garantia de camí per poder observar-los; sobretot aquests dies d’estiu en que les valls principal són molt concorregudes.
Noucreus, Cims de les Arques, Font Negra i Torreneules
La talaïa perfecte
Eugues pasturant
Creu d’ en Bonada
     Baixant per la Coma de Gombrèn trobem la Creu d’en Bonada : un d’aquells llocs màgics de la Vall per el seu emplaçament , per les seves vistes, per la mirada al passat de la dura vida dels pastors, la barraca i la creu són vestigis d’una época de pastoreig molt dura…..
Antiga barraca de pastors
Tornem a Núria
Texte i  Fotos: D.C.
Advertisements

Autor: infovalldenuria

L'estació de muntanya Vall de Núria, d'una riquesa natural i paisatgística única, està situada dins del Pirineu Oriental, en el terme municipal de Queralbs. Dominant un dels punts més elevats de la Vall de Ribes, està envoltada per cims de gairebé 3.000 metres i d'on neixen multitud de fonts i torrents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s