Vall de Núria

Estació de muntanya per a tot l'any. Esquí, senderisme i activitats amb la Natura

L’energia de Geotèrmia

3 comentaris

La relació de Vall de Núria amb el Medi Ambient és estreta. Núria no seria res sense el Medi Ambient, i a la vegada aquest es beneficia de la gestió i la prevenció que efectua sobre el medi Vall de Núria. En definitiva la “relació de parella” ideal: conviure, respecte, tolerància i amor. Una simbiosi perfecte on totes dues parts surten beneficiades i desemboca en allò tantes vegades anomenat com “la sostenibilitat”, que és la conseqüència de…, però d’això ja en parlarem en un altre moment.

De fa molts anys que a Núria hem tingut molt present el medi ambient en el nostre dia a dia, aquest fet es va certificar amb l’acompliment dels requeriments de la normativa ISO 14001 de medi ambient l’any 2001, i que, segons ens consta, vam ser la primera estació d’esquí i serveis integrats d’Europa en aconseguir aquest certificat, fet curiós si tenim en compte la quantitat d’estacions escampades per tot el continent, … havíem de ser nosaltres els primers…, això no té més importància, però si que denota la motivació i la sensibilitat en fer les coses bé des de fa molt temps.

sant Josep

D’acord amb un dels principis fonamentals d’aquesta norma: “fomentar la millora continua” ja fa un bon grapat d’anys que anem incorporant millores dintre del nostre sistema de gestió ambiental, però amb la última gran incorporació s’han disparat totes les bones previsions, es tracta de la Geotèrmia, que ara us vull intentar explicar, perquè em sembla súper interessant…

És el sistema energètic que s’ha implantat en la renovació de l’edifici de Sant Josep rehabilitat recentment, i que contempla zones de serveis, més l’ampliació de l’hotel actual amb habitacions i apartaments. Però què és la geotèrmia ?, molta gent pensa que és l’aprofitament de les altes temperatures constants que hi ha al subsòl, i que amb això podem escalfar l’aigua i tenir calefacció, però no és ben bé això…

Com dèiem el subsòl de Vall de Núria es manté a una temperatura constant de 7,7 °C al llarg de l’any, independentment de quina sigui la temperatura exterior. Cal explicar que prèviament es van fer els corresponents estudis geològics on es van comprovar les bones condicions que hi havia a Núria per implementar aquest sistema tant per la capacitat calorífica del substrat rocós, com per la presència continua d’aigua (com a font continua de transmissió de calor). Mitjançant una sèrie de perforacions verticals a l’exterior del Santuari, a una profunditat de més o menys 95 metres, es genera un circuit tancat d’intercanvi de calor per on circula una barreja d’aigua amb anticongelant a 0ºC.

edifici

Com que es tracta d’un fluid a temperatura més baixa que la del subsòl, un cop ha fet tot el recorregut pel circuit d’intercanvi de calor, aquesta aigua augmenta la seva temperatura en 3 °C. Aquest increment de temperatura, relacionat amb la calor específica de la barreja aigua-anticongelant i el cabal de circulació, dóna com a resultat una capacitat d’extreure energia del subsòl. Aquesta potència tèrmica, per cada hora que treballi el sistema de bombes de geotèrmia, ens donarà una capacitat d’energia tèrmica de 240 kWh, la qual és totalment renovable, sostenible i no emet CO2 a l’atmosfera.

Què us sembla… el punt clau d’aquest sistema és el funcionament de la bomba de calor, que actua sobre el gas ecològic comprimint-lo (escalfant el circuit d’aigua de calefacció i ACS de l’edifici ) i descomprimint-lo (refredant el circuit d’aigua que va cap les perforacions del subsol), d’alguna manera podríem dir que és el funcionament invers de la nevera que tenim a casa quan mitjançant la descompressió del gas es refreda l’interior de  l’electrodomèstic. Per posar en marxa aquest sistema es necessita una cadència contínua que faci funcionar el circuit cíclicament i d’un medi que garanteixi una temperatura constant (bescanviador geotèrmic) i una recuperació immediata de calor. Mireu el gràfic que sempre ajuda una mica…

bomba calor

D’avantatges d’aquest sistema hi han moltes, però jo em quedaria amb dos:

– energia neta no contaminant i inesgotable.

– ens evita el transport de combustibles i d’operacions logístiques complicades per la línia del cremallera, ja que absolutament tots els subministres, pels que no ho saben, han de pujar en tren fins a Vall de Núria

Bé, ja ho sabeu, l’únic consum energètic d’aquest sistema és el consum elèctric de la bomba de calor, la resta tot és energia neta,… i funciona perquè us puc assegurar que a l’hotel de Sant Josep s’hi està súper còmode…!!

Text: Francesc Arrebola

Fotos: Vall de Núria

Advertisements

Autor: infovalldenuria

L'estació de muntanya Vall de Núria, d'una riquesa natural i paisatgística única, està situada dins del Pirineu Oriental, en el terme municipal de Queralbs. Dominant un dels punts més elevats de la Vall de Ribes, està envoltada per cims de gairebé 3.000 metres i d'on neixen multitud de fonts i torrents.

3 thoughts on “L’energia de Geotèrmia

  1. Retroenllaç: Senderisme a Vall de Núria | Vall de Núria

  2. ei, saps quina font d’energia utilitza el cremallera?? siusplau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s